Joulumarkkinoilla Wienissä

Tapana on ollut käydä näin joulun alla joillakin eurooppalaisilla joulumarkkinoilla, jos ei muualle ole ehtinyt niin vähintään sitten Tallinnaan, mutta yleensä sentään pidemmällekin. Muualla kun tunnutaan vaan osaavan tämä joulumarkkinajuttu Suomea paremmin. Tällä kertaa kohteeksi valikoitui Itävallan kaunis pääkaupunki Wien. Ja pakko todeta, että Wienin joulumarkkinat olivat kauneimmat, jotka olen nähnyt. Markkinoita löytyy alueelta kuulemma yhteensä jopa yli 20, joista ehdimme käymään kolmilla. Upeimmat olivat ehdottomasti ne suurimmat eli Raatihuoneen joulumarkkinat, mutta myös huvipuisto Praterissa oli todella tunnelmallista. Punssia, paahdettuja kastanjoita, joulupalloja, herkkukojuja ja uskomaton määrä koristevaloja minne vain katsoikin.   


Kuvauscreditsit Jennille
Nämä söpöt punssimukit lähti mukaan, pitäähän sitä yhdet "rumat joulumukit" kaikkien omistaa.





Mitä muuta Wienissä on? Joka toinen rakennushan on vähintäänkin palatsi tai kirkko eli kaupunki on todella näyttävä. Wien on mm. keisarinna Sissin ja lukuisien kuuluisien säveltäjien kotikaupunki. Useimpia rakennuksia tyydyttiin katselemaan ihan vain ulkoa päin, kukaan meistä ei ole niin kiinnostunut arkkitehtuurista tai museoissa kiertelystä. Mutta keskeisellä paikalla sijaitsevan Stephansdomin (keskiaikainen goottilainen katedraali) pohjoistornissa kävimme katselemassa maisemia, sieltähän näkyy kuulemma Tsekkiin saakka. Lisäksi halusin ehdottomasti nähdä Itävallan kansalliskirjaston, jonka uskomaton pääsali tuo mieleeni erityisesti iki-ihanan Kaunottaren ja Hirviön kirjastosalin. Se olikin todella näkemisen arvoinen, ihan mielettömän upea… ja olisi niin tehnyt mieli tutkia mitä salaisuuksia ne kaikki tuhannet vanhat nahkakantiset kirjat sisältävätkään (noh, varmaankin vain saksan kielistä uskontoa ja filosofiaa).

Hofburgin palatsi
Museum quarterin joulumarkkinoilla
Stephansdom
Stephansdomin tornissa


Kansalliskirjastossa 
Kansalliskirjasto kuin Beauty and the Beastista
Kansalliskirjastossa olisi kiinnostanut tutkia tarkemmin näitä kirjavanhuksia
Stephansdom iltavalaistuksessa
Wienin kauniilla kaduilla


Wien on myös klassisen musiikin ja oopperan keskus. Valtionooppera on Euroopan tunnetuimpia oopperataloja ja rakennuksena todella näyttävä. Satuin ennen lähtöämme näkemään muistaakseni Iltalehdessä listan: 10 asiaa, jotka täytyy kokea Euroopassa ennen kuolemaansa ja nro 6. oli ”Käydä oopperassa Wienissä”. No nyt voimme vetää ruksin tämän päälle. Tosin emme käyneet valtion oopperassa, jonne liput olivat todella kalliita ja paikat tulisi varata hyvissä ajoin vaan suuntasimme Kansanoopperatalolle. Kävimme katsomassa Verdin oopperan I Masnadieri (Rosvot), joka kertoo erään perheen tragediasta. Oopperahan oli kokonaan saksaksi ja välitauolla googleteltiinkin miten se juoni nyt sitten menikään ”aaa, se tyyppi olikin tuon isä eikä rakastaja” ”aaa, ne onkin rosvoja eikä sotilaita”. Pienestä kielimuurista huolimatta ooppera oli oikein miellyttävä kokemus eikä varmaankaan jää viimeiseksi kerraksi.

Volksopera
Oopperassa

Ihanimpana iltana jäi mieleen vierailu Praterin huvipuistossa, jossa sijaitsee Euroopan suurimpiin ja vanhimpiin kuuluva Riesenradin maailmanpyörä. Kiepautusta tässä pyörämonsterissa ei tietenkään voinut jättää välistä vaikka hieman mahasta kouraisi huipulta alaspäin katsellessa. Pyörästä avautui upeat näkymät halki iltavalaistuksessaan loistavan Wienin ja tietysti värikkäissä, välkkyvissä valoissa paistattelevan huvipuiston. Pyörästä sai varata myös oman vaunun cocktailia tai jopa kynttiläillallista varten, yhdessä vaunussa pyörikin pariskunta uudestaan ja uudestaan pitkän kaavan illallisella. Odottelen tällaisia treffejä sitten ensi kerralla… Huvipuistossa oli pienet joulumarkkinat ja jäätiinkin illanviettoon kuuntelemaan livebändiä ja naukkailemaan kuumaa punssia.

Wiener Riesenrad


Näkymiää Riesenradin korkeuksista
Riesenradissa
Praterin joulumarkkinoilla
Hieno kummitustalo Praterissa
Kummitustalon lippuja myi tällainen kaveri
Paahdettuja kastanjoita ja punssia Praterissa

Ostosmahdollisuuksia kaupungissa riittää toki myös pilvin pimein, itse matkustimme kaupungin ulkopuolelle valtavaan ostoskeskukseen, jossa saimme melkein kokonaisen päivän vierähtämään ihan vain Primarkissa ja muutamassa suklaapuodissa asioiden. Koska mukanamme oli vain käsimatkatavarat, ei shoppailua voinut kuitenkaan päästää ihan lapasesta.

Rankan Primark-reissun päätteeksi 
Suklaapuodit oli täynnä ihania herkkuja ja varsinkin tietysti Mozart ja Sissi aiheisia suklaanamuja, itselle voiton vei kuitenkin Krampus-suklaapukki.

Majoituimme valoisassa ja avarassa (kylpyammeellisessa) Airbnb asunnossa hieman kauempana keskustasta, mutta hyvien kulkuyhteyksien päässä. Asunnossa itseni ja mieheni kanssa majoittui siis myös ystävä, jonka sisko sopivasti asuu Wienissä tällä hetkellä ja saatiinkin häneltä hyviä vinkkejä ja kieliapua.
  

Linnanjuhlia ei unohdeta ulkomaillakaan ollessa.

Mitäpä sitten vielä? Sacher-kakku on syntynyt Wienissä eli sen maistelu on ehdoton must-elämys. Kävimme testaamassa tätä suklaaihanuutta kahvila Demelissä. Virallisestihan alkuperäistä Sacher-kakun nimeä saa kantaa Hotel Sacher, joka on käynyt Demelin kanssa oikeudessa asti riitaa asiasta. Paikallinen yhteyshenkilömme (juurikin siis tämä ystävän sisko) tiesi kuitenkin kertoa, että Demel on se minne kannattaa suunnata. Ja aika täydelliseltä kakku kyllä maistui.



Mielellään olisin ehkä vielä hetken pidempäänkin kaupungissa viihtynyt, mutta aika hyvinhän  ehdittiin kuitenkin lopulta siihen tutustua. Varmasti jonain kevät/kesäpäivänä vielä tänne palataankin.

Kommentit

Suositut tekstit