LUUKKU 2: Jouluelokuvat

Joulun taikaan ja tunnelmaan virittävät jouluelokuvat, jotka täytyy nähdä vuodesta vuoteen uudestaan. Välillä syntyy uusia klassikoita, monet ovat kuitenkin säilyneet lapsuudesta asti yhtä tärkeinä. Seuraavassa on oma ehdoton top-listani, joista moni on takuuvarmassa katselussa tänäkin jouluna.

          Gremlins 1 & 2

”With moqwai comes much responsibility”. Kasari kauhukomediassa teinipoika saa joululahjaksi suloisen erikoisen olennon, moqwain. Gizmoksi nimettyä olentoa ei saa kastella tai pitää kirkkaassa päivänvalossa… eikä varsinkaan syöttää puolenyön jälkeen. Kun kaikki menee yllättäen pieleen, pahat ”riiviöt” laittavat ranttaliksi ja valtaavat kaupungin. Tämä Spielbergin klassikko toimii aina vain yhtä loistavasti ja Gizmohan on edelleen maailmankaikkeuden sympaattisin leffahahmo.


Yksin kotona 1 & 2

Ysäriklassikko ei tunnu ikinä menettävän taikaansa vaikka itselle ikää kertyisi kuinka. Perhe unohtaa vahingossa 8-vuotiaan Kevinin jouluksi yksin kotiin (tai kakkosessa hotelliin New Yorkissa). Kevin joutuu pian murtovarkaiden vainoamaksi, mutta neuvokas poika laittaa rötöstelijät kuriin. Nämä leffat saa aina hyvälle mielelle ja joulufiilikselle.


 
Grinch

Jim Carreyn esittämä ilkeä, vihreä Grinch-peikko vihaa joulua koko kutistuneella mustalla sydämellään ja aikoo varastaa sen ilon muiltakin Huuvillen asukkailta. Pieni Cindy-tyttö näkee kuitenkin Grinchin pahan kuoren läpi ja lopulta mustakin sydän alkaa taas sykkiä. Runon muodossa esitetty värikäs satu on ehkä vähän turhan imelä, mutta lämmittää joulufiilistelijän mieltä mukavasti.



Nightmare before Christmas

Joku siinä on, että rakastan Tim Burtonin elokuvia. Niitä satumaisia, outoja, hykerryttäviä ja synkkiäkin maailmoja, joita hän luo. Ikisuosikkejani on mm. Saksikäsi-Edward ja Beetlejuice. Painajainen ennen joulua-animaatio on kuitenkin tietysti se todellinen jouluklassikko: Halloween-kaupungin johtaja Jack Skellington päättää omia joulun itselleen ja varastaa joulupukin roolin, niin kuin arvata voi niin eihän se ihan nappiin mene.





 Rare Exports

Listan Suomi-vahvistus on lemppareitani. Leffan musta huumori sopii juuri omille nauruhermoilleni, jäyhä suomijuntteus puree hyvin ja onnistuu tämä leffa kieltämättä hetkittäin jopa vähän karmimaankin. Syvälle Korvatunturin sisuksiin haudattuna lepää joulun synkin salaisuus, Oikea Joulupukki. Joidenkin salaisuuksien olisi parempi pysyä haudattuna.



Lumeton joulu

Eräänä lumisena marraskuun aamuna pari vuotta sitten, heräsin tämän norjalaisen kokoperheen animaatioelokuvan (suomennettuihin) ääniin ja huomasin hihittäväni sängyssä silmät vielä kiinni hahmojen puheille. Nousin, keitin glögit heti aamusta ja katsottiin tämä leffa kokonaan lumihiutaleiden leijaillessa ikkunan takana. Se oli ihanan jouluinen aamu. Ja ihana elokuva, aikuisenkin makuun hauskoja ja sympaattisia käsin tehtyjä hahmoja, vaikka saattavatkin ensivilkaisulla näyttää lapsekkailta. Pikkukylää vaivaa lumettomuus ja keksijä Eero kehittääkin tehokkaan lumikoneen. Epätoivoinen ja sensaationhakuinen paikallislehden päätoimittaja kuitenkin sössii koko jutun aikeenaan rikkoa kaikkien aikojen lumisade-ennätys.



Paha pukki

Pukiksi pukeutunut pikku rikollinen kiroilee, ryyppää ja ryöstelee räävittömästi, hahhah. Mutta sen lisäksi, että huumori on oikeasti paikoittain erittäinkin osuvaa, niin leffa on muutakin kuin ensin saattaa pintapuolisesti näyttää. Se on oikeastaan hyvinkin sympaattinen ja toisaalta kyyninen kuvaus elämänsä suunnan kadottaneesta miehestä, joka löytää hiljalleen uuden tarkoituksen tavattuaan autistisen, pullean pojan.. ja kuuman naisen.. ja tietysti myös joulun taian. 


Krampus

      Tämä parin vuoden takainen joulun kauhukomedia jäi ehkä vähän pettymykseksi, musta huumori olisi saanut korostua enemmän kunnon kasarileffatyyliin. Mutta silti, onhan tämä vähän sinne päin! Ainakin tässä on pahis-pipariukkoja ja se erityisen karmiva Krampus-pukki. Keskieurooppalaisten kansantarinoiden demonipukki Krampus on aina kiinnostanut hahmona, tätä samaa aihettahan sivuaa suomalaisittain myös edellä mainittu Rare Exports. Ja kun tarina kiinnostaa, niin myös joulufiilikseen pääsee helposti. Töm töm, kuka katollasi kävelee? Tätä pukkia et halua tavata, usko pois. Krampus löytyy muuten myös joulukuusestamme.




Kommentit

Suositut tekstit