Pitkäperjantai

Pitkäperjantai ei tuntunut yhtään pitkältä, se vilahti vauhdilla ohi. Aurinko paistoi upeasti ja nautittiin parvekkeella itävaltalaista valkoviiniä mansikoilla. Itävaltalaista - koska huomisesta eteenpäin sitä saa nauttia ihan paikan päälläkin! Nyt näyttää sään puolesta siltä, että matkan tärkeimmät varusteet tulee olemaan sadetakki ja kerrasto. Ei siis ehkä ihan sitä mitä kuviteltiin alunperin, keväiset piknikit saattaa jäädä ensikertaan... Mutta vaikka jotain suunnitelmia täytyy muuttaa, uusia tulee tilalle ja olen aivan fiiliksissä, kun pääsee taas reissuun! Itävalta ja Saksan Baijeri on ollut pitkään kohdelistalla upeiden maisemien vuoksi ja uskoisin, että tästä tulee Pohjois-Italian lailla lempipaikkojamme Euroopassa. Noh, kohtahan se nähdään!

Pitkäperjantaihin kuuluu perinteisesti kunnon pitkän kaavan illalliset ja tietysti sen jälkeinen ähky.

Pitkäperjantain illalliset:

Sitruunarisotto
- 1 sipuli
- 500 g Arborio-risottoriisiä
- 1 l kasvislientä
- 2-3 dl kuivaa valkoviiniä
- 1 sitruunan kuori
- 1 sitruunan mehu
- 1/2 prk mascarponea
- 1 dl parmesanlastuja


Kuullota silputtua sipulia oliiviöjyssä, lisää risottoriisit ja freesaa kunnes riisit muuttuvat hieman läpikuultaviksi. Lisää 2 dl viiniä ja anna sen imeytyä lähes kokonaan. Ala lisäämään kasvislientä kauhallinen kerrallaan, lisää myös hyppysellinen suolaa jokaisen kauhallisen jälkeen. Anna liemen imeytyä lähes kokonaan miedolla lämmölllä, ennen  uuden kauhallisen lisäämistä. Voit myös lisätä vielä hieman viiniä. Kun risotto on edelleen sopivan kosteaa ja riisit napakoita, mutta kypsiä, on risotto valmis. Lisää sitruunankuoriraaste, sitruunamehu, mascarpone ja parmesan. Koristele herneenversoilla.


Täytetyt portobellosienet
- 4 isoa portobello-sientä / 6 isoa herkkusientä
- oliiviöljyä
- 3 valkosipulin kynttä
- 1 pkt pinaatinlehtiä
- 4 rkl vuohenjuustoa
- rouhittua mustapippuria
- parmesan-raastetta


Portobelloja ei löytynyt, mutta isot herkkusienet toimii yhtälailla. Poista sienistä kannat ja silppua ne. Voitele lakit oliiviöljyllä. Paista kannat valkosipulin kanssa ja lisää sitten pinaatit. Sekoita joukkoon vuohenjuusto ja mausteet. Täytä lakit seoksella ja päällystä parmesanilla. Paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.


Seuraava jälkkäri on aika vakkari, vartaissa tai ilman. Nämä kun ovat niin virkistävän raikkaita, että ähkyssäkin näitä pystyy helposti popsimaan. Ja lisäksi tietysti mukavan simppeliä.

Hedelmä/marjavartaat
- mansikoita
- vadelmia
- ananasta
- 100 g tummaa suklaata
- 2 riviä valkosuklaata

Pujota hedelmät varrastikkuihin ja valele sulatetulla tummalla suklaalla, laita jääkaappiin jähmettymään. Valuta hieman sulatettua valkosuklaata päälle.



Tänään tiedossa on toiset illalliset vanhempien luona, sitä varten valmistin Kinderkakun. Kinuskikissalta löytyi mukavasti liivaatteeton ja myös kokonaan vegaanikin versio tälle herkulle. Valmistusvaiheessa tuntui kyllä nyt kaikki menevän pieleen, vaikka kakku on maailman helpoin tehdä, keskittymiskyky vaan oli nyt todella pahasti hukassa. Hyvältä se aivan varmasti maistuu joka tapauksessa, tai voiko tällainen nyt ikinä muulta maistuakaan?



Kommentit

Suositut tekstit