Munarallia ja viiden tähden grillimenu

Nyt voi kai sanoa, että kevät on virallisesti startattu kun talviturkki on heitetty ja grillikausi avattu. Niin ja pahoittelut, jos oven takana on käynyt palmusunnuntaina pikku noitia, ei oltu kotona. Toisaalta muutamana edellisenä vuonna olen innokkaasti odotellut pieniä virpojia suklaakuormien kanssa, mutta olen joutunut toteamaan olevani ilmeisesti aika pelottava täti, koska kukaan ei ole ikinä tullut... kerran itseasiassa jopa pyysin naapurissa käyneitä trollityttöjä täälläkin käymään, munia riittää, mutta ne vaan pötkivät karkuun (?). Outoa.


No mutta, jos virpojille ei munat kelpaa niin mikäpä sen parempi tapa viettää palmusunnuntai-viikonloppua kuin... MUNARALLI! Pääsiäispupu oli piilottanut suklaamunia ympäri mökkitonttia, joita me suklaanhimoiset etsimme karttojen avulla (joskus vaan lapsettaa, eihän se pahasta ole). Jouduinpa jopa tiukkaan tikkakisaan sekä hyppäämään järveen munan ansaitakseni.. mutta hei, mitäpä sitä ei munan eteen tekisi! Ja kyllä se järveen hyppääminen oli itseasiassa muutenkin to-do-listalla.


Munaralli käynnissä.

Munarallin satoa.


Tämä tai tuleva viikonloppu on perinteisesti ollut meillä se hetki kun talviturkista täytyy päästä. Ensimmäistä kertaa kuitenkin jouduttiin oikeasti rikkomaan jäähän reikä, että pulahdus onnistui. Ei se kevät siis niin pitkällä vielä tänä vuonna olekaan. Vaikka aukko näytti aika hirvittävältä ja vaati monta rohkaisuryyppyä ennenkuin sinne dippasin, niin se on aina sen arvoista. Sauna ja kylmä vesi rentouttaa lihakset aivan täydellisesti ja sen jälkeen tietysti ulkoilmakin tuntuu niin lämpimältä, että terassilla voisi istuskella vaikka kuinka kauan.


Sinne sitten, näyttää houkuttelevalta.


Viron tuliaisena saatu nimikkosiideri toimi rohkaisijana. Tämä oli muuten todella hyvää sidukkaa! Yleensä inhoan siiderien makua, mutta tämä maistui aidoilta marjoilta ja oli oikein raikasta.


Grillikauden eka menu oli aika makuhermoja hivelevä, varsinkin ihanan itämainen pähkinäkastike pääsee vakiokastikkeideni joukkoon. Kookosmaidon, peanut butterin ja vahvan curryn yhdistelmä ei vain yksinkertaisesti voi ikinä tuottaa pettymystä.


GRILLIMENU


Kauden kasviksia grilliin:
- vihreää parsaa
- tuore ananas renkaiksi leikattuna
- kirsikkatomaatteja vartaissa
- punasipulia lohkoina


Lisäksi:
- grillattua ohraleipää
- hummusta


Sivele kasvikset ja leipä (ananasta lukuunottamatta) kevyesti oliiviöljyllä ennen grillausta.


Tofuvartaat marinadissa:
- 1 pkt tofua
- 4 tl seesamiöljyä
- 4 tl soijakastiketta
- 2 rkl puristettua sitruunan mehua
- 2tl raastettua tuoretta inkivääriä
- 1 punainen chili silputtuna


Tärkeää tofun valmistamisessa on, että sen saa tarpeeksi kuivaksi niin ulkoa kuin sisältä hyvän paistopinnan saamiseksi. Puristele tofua varovasti tiskialtaan päällä, jotta suurimmat vedet valuu pois. Sitten vuoraa tofu talouspaperilla ja kasaa päälle vaikka kirjoja painoksi, anna valuttaa näin jonkin aikaa. Leikkaa tofu kuutioiksi ja voit vielä painella kuutioita talouspaperilla. Valmista marinadi eli yhdistä kaikki aineet, laita sen jälkeen tofukuutiot kulhoon hyvin marinadilla peitettynä ja anna olla jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.


Ihana pähkinäkastike:
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 sipuli
- 1 rkl seesamiöljyä
- 1 rkl vahvaa curryjauhetta
- 1 dl määpähkinävoita
- 1 dl kookosmaitoa
- 1 dl puristettua appelsiinin mehua
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 tl kookossokeria


Hienonna sipulit ja kuullota seesamiöljyssä kattilassa. Lisää muut aineet ja sekoita kunnes kuumenee. Tarjoile tofuvartaiden, kvinoan ja grillikasvisten kera. Tähän oli ihana dippailla kaikkea mitä lautaselta löytyi.


Grillausta odottelemassa.

Siellä ne käristyy.

Ready to be eaten.


Viikonlopun päätteeksi ehdittiin myös äänestämään kunnallisvaaleissa. Yleensä olen äänestänyt puoluetta, mutta tällä kertaa en vain löytänyt sopivaa ehdokasta kannattamastani puolueesta. Oli silti mukava huomata, miten paljon tuon puolueen kannatus kasvoi. Itse äänestin siis nyt henkilöä, jonka valitsin oikeastaan ainoastaan Animalian-vaalikoneen tuloksen perusteella. Itselleni on tärkeää, että kunnassani ajetaan myös eläinten oikeuksia ja pidetään luonnosta huolta. Ehdokkaani tulikin valituksi, jes!


By the way, nyt voi aloittaa jo lähtölaskennan, enää kolme ja puoli työpäivää... sitten pääsiäinen ja LOMALLE!

Kommentit

Suositut tekstit