Day 5: Dachaun keskitysleiri - München - Garmisch-Partenkirchen

Tänään herättiin kauniiseen aamuun, sää oli selkeä mutta kylmä. Oven takana odotti tuoreet sämpylät. Päätimme aloittaa päivän oikein hilpeästi jättämällä upeat maisemat taakse ja suuntaamalla Dachaun keskitysleirille ahdistumaan. Dachaun leiri oli ensimmäinen laatuaan ja yhdessä Auschwitzin kanssa noussut tunnetuimmaksi keskitysleiriksi. Dachauun vangittiin kaikkiaan n. 200.000 ihmistä ja se toimi loppuvuosiensa ajan tuhoamisleirinä, jolla murhattiin yli 30.000 vankia. Aika järkyttävä historia siis ja tuntui makaaberilta seisoa samoissa krematoriohuoneissa, joissa aikanaan on maannut tuhansia ruumiita tai kaasukammioissa, joita on uskoteltu suihkuiksi, etteivät vangit vastustaisi kohtaloaan. Fiilis näillä paikoilla on luonnollisestikin todella masentava, Berliinin läheisyydessä tuli aikanaan käytyä Sachsenhausenin keskitysleirillä, joka oli kyllä tunnelmaltaan yhtä ahdistava, vaikka Dachaun synkkä historia ja alkuperäisinä säilyneet "tuhoamiskammiot" onkin ihan  omaa luokkaansa.




Päivää jatkettiin Münchenissa, joka on toki iso ja historiallinen ja täynnä hyviä shoppailumahdollisuuksia ja kahvilakulttuuria... mutta onhan se nyt armottoman ruma betonilähiö verrattuna viime päivien näkymiin. Vihreää täällä oli, lumesta ei tietoakaan. Istuskeltiin Hard Rock Cafessa (se nyt sattui ensimmäisenä kahvilana vastaan) juomilla ja nachoilla. Ajateltiin näiden Hard Rock Cafeiden olevan jo ihan ysäriä ja niin last season, mutta täysissä voimissaanhan tämä näyttikin olevan, turistit jonotti sisään ja palvelua oli vaikea saada. Hyvin sitten kuitenkin viihdyttin. Täällä ja ylipäänsä Baijerissa ei tunneta 16 cl viinilaseja, vaan peruskoko on aina 25 cl. En valita. Loppupäivä tutkittiin shoppailutarjontaa.


Kevyet nachot Hard Rock Cafessa.

Kun saavuttiin takaisin auringossa paistattelevaan Garmischiin, oli sieltäkin jo aika hyvin lumet lähteneet. Illalla tutustuttiin paremmin uuteen kotikaupunkiimme, tämähän onkin tosi nätti kylä ja huomattavasti isompi kuin edellinen tukikohteemme. Kauppoja, ravintoloita ja jopa yöelämää on ihan mukavasti. Ja mikä parasta, kaikki on auki ja toiminnassa myös näin huhtikuussa. Paikka on tunnettu jälleen kerran talviurheilustaan, siellä on järjestetty talviolympialaiset ja se on yksi mäkiviikkojen hyppypaikoista. Ja osuvasti myös Lahden ystävyyskaupunki. Paljon nähtävää ja tehtävää riittää kesälläkin. Melkein jokainen talo on koristeltu erilaisilla maalauksilla, mikä tekee niistä heti astetta mielenkiintoisempia ja suloisempia. Iltaa vietettiin vähän pidemmän kaavan mukaan taasen tosi tasokkaassa ravintolassa.

Garmisch-Partenkirchenin keskustaa.
Ihan ku Lahes olis.
Majoitutaan Saksan korkeimman vuoren Zugspitzen (2962m) juurella.

Tämä ja edellinen kuva Zugspitzestä otettu samana päivänä.
Ricotta-lime ravioleita, superhyvää.

Koko reissustamme voit lukea päivä päivältä:
Day 1: Münchenin lentokenttä-Königssee-St.Wolfgang
Day 2: Hallstatt-Salzburg
Day 3: Mooshamin linna-St. Wofgang vuoren valloitus
Day 4: Hohenwerfenin linna-Innsbruck
Day 6: Füssen-Neuschwansteinin linna-Partnachlammin rotko
Day 7: Bolzano, Italia

Kommentit

Suositut tekstit