Viikonlopun kokkailut: Quorn ja Mifu

Viikonloppuisin on mukavaa syödä vähän paremmin ja panostaa myös ruokailuhetkeen sen verran, että sytytetään kynttilät sekä korkataan viinipullo. Kokkailuun voi mielellään käyttää muutaman tunninkin. Tämä kulunut viikonloppu sujui rauhallisesti kotoillen ja tuli tehtyä itseasiassa muutamaakin lemppariruokaamme, nämä ovat ihanan makunsa lisäksi myös hyvin simppeleitä ja nopeita valmistaa eli keittiössä ei tällä kertaa tarvinnut kauaa aikaa viettää.


Tämä seuraava resepti taitaa olla ihan kokonaan itse keksimäni, jos jostain siis samanlainen löytyisikin, niin en sitä ainakaan ole nähnyt. Tähän tarvitaan vain muutamaa raaka-ainetta ja se on hetkessä valmis, ja silti niiiiiiin hyvää. Quorn on sieniproteiinia, joka on koostumukseltaan ja maultaan hyvin kanan kaltaista. Sitä löytyy pakastealtaista rouheena, paloina, fileinä ja nugetteina, ja toimii kaikissa muodoissaan todella hyvin. Vegaanista Quorn ei valitettavasti ole, sillä se sisältää pieniä määriä kananmunaa, mutta tällaiselle ovo-vegetaristille aivan loistava tuote. Ja ylipäänsä kaikkia, jotka ovat kiinnostuneita vähentämään lihankulutustaan, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan quornia vaihtoehtona kanalle. Tätä seuraavaa ruokaa voi valmistaa sekä tekemällä täytettyjä fileitä tai sitten kastikkeen muodossa kuutioista. Kuutioita tuntuu olevan helpommin saatavissa ainakin täältä meiltä päin, joten niistä tämäkin ruoka tällä kertaa syntyi. En keksi tälle kastikkeelle mitään hienoa nimeä, mutta trust me, nämä maut vaan matsaavat todella hyvin yhteen. Ja tärkein ainesosa tässä on varmastikin tuo savujuuston makuinen ruokakerma eli älä unohda sitä.
Muuta sitten ei tarvitakaan.
QUORN-KASTIKE 2-4 hengelle

1 ps Quorn-kuutioita
1/2 purkkia aurinkokuivattuja tomaatteja
1/2 pussia tuoreita lehtikaalisuikaleita (tai babypinaattia)
1 prk Kippari-ruokakermaa (tai muuta savujuuston makuista vastaavaa)
mustapippurirouhetta

kvinoaa / riisiä

Paista jäiset Quornit pannulla kauniin rusehtaviksi. Rouhi pippuria sekaan. Lisää suikaloidut aurinkokuivatut tomaatit sekä suikaloitu lehtikaali (tai pinaatinlehdet) ja freesaa vielä hetki. Lisää sitten Kippari-kerma. Pidä pienellä lämmöllä sillä aikaa, kun keität kvinoat/riisit pakkauksen ohjeen mukaan. Itse käytin tällä kertaa kaura-riisiseosta.

Valmista ahmittavaksi.
Tätä siis nautiskeltiin lauantaina Rieslingin kera. Sunnuntaina sitten valmistuikin illallinen Mifu-ruokarakeita hyödyntäen. Mifua on tullut välillä käytettyä vaihteluna (olen mainoksen uhri) bolognesekastikkeissa soijarouheen tilalla ja sitten tässä ihanan kermaisessa punajuurivuoassa tuomassa ruokaisuutta. Mifu on maitoproteiinia ja muistuttaa paistettavaa raejuustoa, toivoisinkin että rakeet olisivat hieman isompia enkä välttämättä kovin suurta lisäarvoa ruokaan näissä rakeissa sinänsä näe. Ihan kiva tätä on kuitenkin sillointällöin käytellä ja tämä vuoka on kyllä herkkua, se saa Mifusta mukavan täyteläistä makua ja suutuntumaa. Alkuperäinen resepti taisi olla Valion-sivuilta, mutta harvoin kopioin suoraan mitään reseptiä vaan lisäilen aina itse ainesosia, joiden uskon parantavan ruokaa entisestään, jätän turhalta tuntuvia asioita pois ja korvaan joitain asioita omista kaapeista löytyvillä ainesosilla. Niin tämäkin resepti on muokkautunut.


Siinä se ja tuota mustaa pintaa ei tarvitse säikähtää,
se on nimittäin tummaa hapankorppua murusteltuna.

PUNAJUURI-MIFUVUOKA

1 kg raakoja punajuuria
3/4 tl jauhettua inkivääriä
kuivattua rosmariinia
mustapippurirouhetta
ripaus ruususuolaa
2 dl vettä
1 rkl omenaviinietikkaa
1/2 tl steviasokeria
1/2 pkt Aura-juustoa
1 prk maustamatonta Mifua
1 prk kaurakermaa
Päälle:
5 kpl (tummaa) hapankorppua
rosmariinia
siemeniä
2 rkl oliiviöljyä

Kuori ja viipaloi punajuuret. Paista niitä paistokasarissa öljyssä tovi ja lisää mausteet. Lisää sitten vesi ja omenaviinietikka, anna esikypsyä  hiljalleen kannen alla kunnes vesi on haihtunut. Lisää sokeri. Kaada punajuuret öljyttyyn uunivuokaan ja sekoita joukkoon Aura-juusto. Paista Mifut samassa kasarissa, niin että ne saavat vähän kultaista pintaa ja kaikki nesteet on haihtuneet. Sekoita vuokaan ja lisää päälle kaurakerma. Paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 25 min. Murskaa sillä aikaa hapankorput ja kuivattu rosmariini tehosekottimessa ja sekoita sitten kulhossa öljyn ja siementen kanssa (tässä voi käyttää mitä siemeniä vaan, itsellä oli nyt salaattisiemensekoitusta). Ripottele muruseos tasaisesti vuoan päälle ja laita vielä uuniin n. 10 minuutiksi. Tarjoile salaatin kera. Tätä voi käyttää myös lisukkeena esim. kalalle, mutta riittää hyvin sellaisenaankin.


Sitten ei kuulkaas muuta kuin bon appetit!


Kommentit

Suositut tekstit