Talvi kesämökillä?



" Miten voimme yli talven kestää?
Missä hitossa me hiukset pestään?
Pyykit sentään huuhdella voi laiturilta
Vai onko avanto ja järvi jäässä?
Ja mihin ripustamme pakkassäässä?
Lohduttoman pimeä on talvi-ilta"
-Leevi and the Leavings

Viikonloppuna päätimme ex tempore lähteä mökille. Ajatus takkatulesta ja hiljaisuudesta siis viehätti, suvun mökkimme vain on varustelultaan hieman askeettinen ja pidetty oikeastaan ainoastaan kesäkäytössä. Tästä huolimatta pakkasimme laukkuun lämmintä vaatetta ja lähdimme matkaan. Uutta lunta oli tupruttanut edellisen yön aikana n. 10 cm  ja paikoin ajaminen auraamattomilla pikkuteillä oli haasteellista, perille kuitenkin päästiin. Onneksi edellisten päivien -25 asteen pakkaset olivat hellittäneet ja nyt oltiin enää hädin tuskin miinuksen puolella. Näkymä paikanpäällä oli kaunis: rakas ja tuttu mökkinäkymä koskemattoman lumipeitteen alla.
Savusauna lumen ympäröimänä sekä pieni saunavahtimme.
Sitten vain puita hakemaan liiteristä, jonka lukkoa saikin tovin sulatella ennen kuin antoi periksi. Sisällä mökissä oli kylmempää kuin ulkona, mutta äkkiä takkatuli päälle ja kyllä se siitä. Toppavaatteissa ei paleltu, mutta jonkin ajan kuluttua hontelojalkaista koiraamme täytyi lämmitellä viltin alla tulen ääressä. Se oli nimittäin innoissaan kirmannut hangessa niin, että oli yltä päältä märkänä ja lumikokkareissa. Lämpö alkoi levitä ja loppuilta nautiskeltiinkin viiniä ja brandy-paukkuja villasukissa tulen ääressä rentoutuen. Lämmitettiin tottakai myös ulkosauna pimeän tultua kynttilälyhtyjen valaistuksessa ja kieriskeltiin suomalaisittain hangessa saunomisen ohessa. Ruuaksi savustettiin lohta sekä keitettiin perunoita salaatin ja katkarapuaiolin kera. Kyllä kelpasi.
Näin sitä lämpeää kohmeisinkin matkalainen.
Kun sanoin mökin olevan askeettinen, tarkoitin lähinnä, että vessana toimii pihalla puucee eikä juoksevaa vettä myöskään tule. Puucee oli toki epämiellyttävä jäätävine istuinrenkaineen näin kylmällä ilmalla, mutta kyllä siellä pärjäsi. Ehkä kovilla pakkasilla kuitenkin harkitsisin uudelleen. Järveen saatiin hakattua rautakangella aukko sauna -ja tiskivesien nostoon, vaikka jääpeite oli jo paksu. Hiljaisuus ja rauha oli uskomatonta. Järven jäällä oli hauska ajatus, että naapurimökeille pystyi halutessaan vain kävelemään soutamisen sijaan, tämä kun tosiaan oli ensi kertani talviasuisessa kesäpaikassamme. Ainoa rauhan rikkoja koko reissun aikana taisi olla haukkuva/uliseva kettu, joka kierteli pihan ympäristössä.
Mikä hiljaisuus.
Kaikenkaikkiaan tunnelma mökillä oli kuin kuppi kuumaa kaakaota talvella, lämmitti ja rentoutti mielen. Sovimme jo, että tulemme palaamaan vielä useasti tänäkin talvena. Talvi kesämökillä ei siis ole pöllömpi ajatus.



Kommentit

Suositut tekstit