Viskiä ja aurinkoa
Lauantaina oli aika laittaa täytäntöön miehen
synttärilahjakortti ja suuntasimme Teerenpelin viskitastingiin. En ole itse niinkään
viskin ystävä, mutta lähdin mielelläni seuraksi kun kahden hengen lahjakortista
kerran oli kyse. Ja täytyy myöntää, että pieni kiinnostus viskin maailmaan
heräsi esittelykierroksen myötä... eikä viski itseasiassa edes maistunutkaan ollenkaan
pahalta!
Teerenpelin viskitislaamo oli melkein ensimmäinen
laatuaan Suomessa, se aloitti toimintansa vain pari kuukautta sen oikean ensimmäisen
jälkeen ja on tuotantokapasiteetiltaan selkeästi suurempi. Nykyään Teerenpelin mallasviskiä
valmistuu tynnyreihin kypsymään n. 100 000 litraa vuosittain. Tislaamo toimii
Ravintola Taivaanrannan kellaritiloissa Lahdessa sekä nykyisin suuremmalla
painolla Lahden Lotilan teollisuusalueelle valmistuneessa panimorakennuksessa. Alunperinhän Teerenpeli on vuonna 1994 Lahteen avattu olutravintola (lemppari
pubini!), joka laajensi seuraavana vuonna toimintansa olut –ja siideripanimoksi.
(Kymmenisen vuotta myöhemmin sitten viskitislaamo aloitti toimintansa). Tänä
päivänä Teerenpeli valmistaakin lähes puoli miljoonaa litraa olutta ja siideriä
vuodessa ja ketjun ravintolat ovat levinneet muuallekin Suomeen.
Esittelykierros järjestettiin Taivaanrannan kellaritiloissa
teemalla Pellosta pulloon. Saimme siis nähdä valmistusprosessin vaiheet aina jyvistä
valmiiksi juomaksi asti yksityiskohtaisesti esiteltynä. Mukaan
esittelykierrokselle sai ostaa juomat, joita siemailtiin esityksen ohella. Panimon
uusi Rose-siideri maistuikin muuten todella hyvin tällaiselle, joka ei voi sietää
makeita siidereitä, uusi suosikkini! Yhtenä
erikoisuutena tislaamossa on sen skotlantilaiset pienehköt kupariset tislaamopannut, jotka kuulemma
nykyään tunnetaan maailmallakin ”Teerenpeli-pannuina”
sekä näyttävät bourbon tai sherry tammitynnyrit, joissa viskit
saavat kypsyä 3-10 vuotta.
Kellarissa leijui miellyttävä maltaan tuoksu, joka sai vähän jo suuta napsaamaan. Kierroksen lopuksi tulikin sitten aika myös maistella tuotteita. Ensimmäisenä tarjolla oli tujua tavaraa eli 68% tislettä, siitä edettiin vähän miedompaan alkoholiin ja kaksi viimeistä olivatkin sitten valmista viskiä: toinen kymmenen vuotista pehmeän ja makean makuista sekä viimeisenä tunnettua Kaski-viskiä, joka maistui omasta mielestäni selkeästi savuiselta, vaikka ei sitä todellisuudessa nimestäänkään huolimatta ilmeisesti ole. Tislaamosta saa ostaa myös oman tynnyrin viskiä, jota kypsytellään rauhassa, seuraten vuosittain maun kehittymistä. Alkusijoitus tynnyriin on n.1.500e ja lopulliseksi hinnaksi pullotuksien jälkeen tulee n.3.000e. Ei siis varsinaisesti halpaa lystiä, tynnyreitä ostetaankin usein isommalla porukalla.
Kellarissa leijui miellyttävä maltaan tuoksu, joka sai vähän jo suuta napsaamaan. Kierroksen lopuksi tulikin sitten aika myös maistella tuotteita. Ensimmäisenä tarjolla oli tujua tavaraa eli 68% tislettä, siitä edettiin vähän miedompaan alkoholiin ja kaksi viimeistä olivatkin sitten valmista viskiä: toinen kymmenen vuotista pehmeän ja makean makuista sekä viimeisenä tunnettua Kaski-viskiä, joka maistui omasta mielestäni selkeästi savuiselta, vaikka ei sitä todellisuudessa nimestäänkään huolimatta ilmeisesti ole. Tislaamosta saa ostaa myös oman tynnyrin viskiä, jota kypsytellään rauhassa, seuraten vuosittain maun kehittymistä. Alkusijoitus tynnyriin on n.1.500e ja lopulliseksi hinnaksi pullotuksien jälkeen tulee n.3.000e. Ei siis varsinaisesti halpaa lystiä, tynnyreitä ostetaankin usein isommalla porukalla.
Kierros vauhdissa, kiitokset hyvälle esittelijälle! |
Kellarista takaisin päivänvaloon selvittyämme suuntasimme
Fafa’sin kautta satamaan piknikille. Ihanasta auringon paisteesta ja
lämmöstä nautiskellen syötiin falafel-pitaa/mezejä sekä siemailtiin roseskumppaa. Illan kruunasi vielä kehuttu kauhuelokuva Hiljainen paikka
leffateatterissa. Olikin oikein hyvä leffa, hiljaisuudella luodaan todella
jännittävän painostavaa tunnelmaa eikä örrimörritkään olleet sieltä
huonoimmasta päästä, vaikka vähän enemmän olisi voinut jättää vain arvailun varaan.
Fafa'sin hummus/munakoiso falafel-pita on herkkua. |
Kippis keväälle! |
Kommentit
Lähetä kommentti