Klara vappen, bara vatten!

Enpä tiedä, miksi vappua toivotellaan usein (muka)vitsikkäästi ruotsiksi... tai ei tuo kyllä oikeaoppista ruotsiakaan itseasiassa taida olla. Mutta "klara vappen" se omastakin suusta helposti vappuna sujahtaa ja mikäpäs siinä.



Vappuaatto sattui tänä vuonna mukavasti sunnuntaille eli saatiin pitkä viikonloppu. Melkein unohdin reissussa, miten sekopäisesti vaihtelevaa tämä Suomenkin sää osaa olla, turha siitä on siis vuoristoa syyttää. Vappua edeltävänä päivänä kunnon lumikerros peitti maan ja jouluinen fiilis täytti mielen. Ihan tosiaan rallattelin joululauluja ja teki mieli keittää glögiä tai lähteä joulumarkkinoille glühweinille. Mielen perukoilla kuitenkin sykki tieto siitä, että nyt pitäisi olla kevät ja kesäkin jo ihan ovella. Joten tyydyin viimeistelemään viikko sitten pullotetut simat ja paistamaan munkkeja. Välillä näitä on viety tuliaisiksikin, mutta tänä vappuna ei ole suurempia suunnitelmia tiedossa.. ihan jo siksikin, että täällä ollaan vasta toipumassa aika ikävästä flunssasta ja näin matkan jälkeen halutaan myös viettää aikaa rauhassa lemmikkien kanssa. Mökkeilemään ja sukuloimaan silti ehdittiin tänäkin viikonloppuna. Toukokuussa onkin sitten muutoin tiedossa paljon kaikenlaista hauskaa hulinaa eikä aikaa kotoilulle paljoa tule jäämään.

No okei, ihan vähän vaan maistoin serpentiiniä.
Vapun hittijuoma tänä vuonna oli yllättäen Aperol Spritz, niinkuin usein Italian reissujen jälkeen.

Täytyy nyt kehaista, että onnistuipa tänä vuonna tosi hyvin tuo sima! Olin viime vuodesta oppineena erittäin varovainen hiivan annostelun kanssa, eikä maussa ollut nyt hivaustakaan hiivaisuutta. Sitruunan lisäksi puristelin sekaan myös reilusti limeä. Vaikka sima oli suorastaan harvinaisen hyvää, niin kyllä se on sellainen sokeripommi, ettei se itselle kauheasti maistu. Siman teko on kuitenkin kiva perinne ja mies tykkää sitä lipittää itseäni enemmän.

VAPPUSIMA 3 L

3 l vettä
180g fariinisokeria
180g sokeria
1 sitruuna
3 limeä
1/2 herneen kokoinen pala hiivaa
rusinoita ja sokeria

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä. Purista joukkoon sitruuna ja limet. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita sitten muun nesteen joukkoon. Laita päälle limen ja sitruunan viipaleita. Anna käydä huoneenlämmössä n. 24 h. Lisää simalle varattuihin pulloihin 1 tl sokeria ja muutamia rusinoita. Kaada sima pulloihin, älä sulje korkkeja liian tiivisti tai jos suljet, muista availla niitä välillä, ettei paine pulloissa kasva liikaa. Sima on valmista kun rusinat nousee pintaan, huoneen lämmössä se tapahtuu muutamassa päivässä ja jääkaapissa noin viikossa.

Itsetehdyt munkit on aina niin harmillisen hyviä, etten voi jättää niitä välistä vaikka vaaka alkaa näyttää näin loman jälkeen huolestuttavasti kohoavia lukuja. Olin kuitenkin juuri viime viikolla (sopivasti kaiken sen pizzan, pastan, suklaan ja viinin överimässäilyn jälkeen) kehonkoostumusmittauksessa. Siitä opin helpottavasti ainakin sen, että rasvan määrä kehossani on joka tapauksessa oikeastaan melko vähäistä ja mikä parasta fyysinen ikäni oli 22 vuotta, eli ei tässä mitään ihan hirveätä hätää taida olla. Vaikka lihasmassaa pitäisi kuulemma kasvattaa reilustikin (päläpäläplääplää). Huomenna sitten taas ruotuun. Tein munkit luottoreseptilläni, mutta käytin vaihtelun vuoksi paistorasvana kookosrasvaa ja päällysteenä kookossokeria. Eipä ne silti tainneet sen terveellisemmiksi muuttua. 😄

MUNKKIRINKILÄT 6-8 kpl

50 g luomuvoita
1,75 dl maitoa
1/4 pkt hiivaa
0,5 dl sokeria
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl ruususuolaa
1/2 muna
4 dl vehnäjauhoja
5 dl kookosrasvaa
pinnalle kookossokeria tai sokeria

Sulata voi ja lämmitä maito mikrossa kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna. Sekoita jauhoja joukkoon desi kerrallaan ja lisää kolmen desin jälkeen sulatettu voi. Kohota taikinaa 45 minuuttia liinan alla lämpimässä paikassa. Jaa takina osiin ja pyöritä pulliksi, lävistä peukalolla reikä keskelle ja muotoile rinkuloiksi. Kiehauta kookosrasva kattilassa n.180 asteiseksi. Paista reikäkauhan avulla munkkeja rasvassa, kääntäen kun toinen puoli ruskistunut riittävästi. Laita valmis munkki talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy ja kun se on sopivasti jäähtynyt käsittelykelpoiseksi pyörittele sokerissa.

Vappupäiväksi tapahtui pieni ihme ja tulikin kauniit piknik-säät, lumi oli poissa ja aurinko helotti. Usko kesään palasi ja joululaulut unohtui. Aamulenkki kohdistui Kalmarin hiekkarannalle, kanavalle kahvittelemaan ja Vanhan Vääksyn kautta takaisin kotiin. Näillä ilmoilla muistaa aina, miksi tänne pikku kylään tuli muutettua. Täällä ollaan mukavan lähellä kaupunkia, mutta kuitenkin aika ihanan luonnon keskellä. Myös auennut järvimaisema ikkunasta on nyt parhaimmillaan ja yhtälailla muistuttaa, miksi asuntoomme aikanaan ihastuttiin. Ei kauan huvittanut sisällä tuhlata päivää, vaan melkein heti lenkin jälkeen valmistauduttiin rantapiknikille. Tästä kodin vierestähän löytyy kaksikin kaunista rantaa, mutta suunnattiin kauemmaksi lemppari piknik-paikkaamme. Löydettiin nimittäin muutama vuosi sitten hieno hiekkaranta metsän keskeltä, siellä saa lähes poikkeuksetta olla aina rauhassa ja koirankin voi siis ottaa mukaan temmeltämään. Rannalle pitää kulkea metsäpolkuja pitkin muutaman kilometrin matka, mikä varmasti selittää sen, ettei siellä ole ikinä ruuhkaa, ainoastaan satunnaisia lenkkeilijöitä voi käväistä. Samalla saa siis väkisin aina vähän liikuntaakin. Piknik-eväinä meillä oli kookos-suklaapalloja, texmex-pasteijoita, savulohi-perunasalaattia, valkohomejuustoa sekä tietysti munkkeja ja simaa.




Ns. texmex-pasteijat on superhyviä, täytteen olen soveltanut päästäni ja otin nyt nämä parin kuukauden takaiset eväspasteijat pakkasesta, joten en enää muista tarkasti mitä niihin olen laittanut. Ainakin briejuustoa ja tacomausteella maustettua soijarouhetta. Perunasalaatti puolestaan kuuluu vappuun, nyt sovelsin siitä tällaisen ruokaisan version, josta riitti meille kahden päivän pääruoaksi.

SAVULOHI-PERUNASALAATTI

1 kg uusia perunoita
1,5 pussia jääsalaattia
1 punasipuli
3 keitettyä (luomu) kananmunaa
1/2 prk aurinkokuivattua tomaattia
500g savulohta
mansikoita
Kastike:
1 prk kermaviiliä
reilu loraus oliiviöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
1,5 rkl dijonsinappia
mustapippuria
suolaa

Sekoittele kaikki ainekset keskenään, ripottele vielä päälle vähän lohta ja mansikoita.

Vapun herkutteluhetkiä.

Kommentit

Suositut tekstit