Kirjaston ihmeet ja Kuokkamummo

Löysin pitkästä aikaa kirjaston ihmeellisen maailman. Aikanaan kirjasto oli kovassakin käytössä, mutta sittemmin olen aina halunnut omistaa lukemani kirjat.. ja ehdottoman tärkeää on myös, että kirja on kovakantinen, ei mikään hemmetin pokkari. Nyt kun kirjahylly on ollut jo pitkään täyteen ja ylikin ahdettu, olen miettinyt e-kirjoihin siirtymistä. Vaikka sopivaa lukuhetkeä odottaa edelleen vielä myös vinopino alennusmyynneistä hankittuja klassikoita tai muuten kiinnostavia tuttavuuksia. Valitettava totuushan kuitenkin on se, että ainakin omalla kohdallani kirjat on aikalailla kertakäyttöisiä, en muista koskaan lukeneeni samaa kirjaa uudelleen eli oikeasti niiden säilöminen taitaa olla aika turhaa, se on vaan tunnejuttu.


Kuvittelin pitkään, ettei Suomessa tehdä varteenotettavaa kauhukirjallisuutta, Ruotsistahan ne kaikki hyvät kirjailijat tässä genressä tulevat. Googletuksella löysin Marko Hautalan sekä Mia Vänskän, joista varsinkin Hautala onkin jo pitkän linjan kovasti kehuttu kauhukirjailija. Vähän kuitenkin epäilytti, olen ylipäänsä lukenut hyvin vähän suomalaista kirjallisuutta, jotenkin tuntuu, että suomalaiset hieman junttimaiset tavat, sanonnat ja nimet töksähtelisivät liian pahasti nimenomaan kauhutunnelman luonnissa. Käytinkin nyt tilaisuutta hyväkseni kun miehellä oli asiaa kirjastoon ja etsin sieltä Hautalan Kuokkamummon, en raaskisi ostaa sitä jos en pitäisikään tyylistä yhtään.. ja miten naurettava nimikin kirjalla! No mutta mitä sitten tapahtui… ahmin kirjan kahdessa päivässä, aivan mielettömän hyvää tekstiä, taidokasta kuvausta ja tunnelman rakentamista. Kirja sekä oikeasti pelotti että myös sopivasti nauratti. Siis wau, kyllä Suomessakin todella osataan!



Vaasan Suvikylässä on pitkään kiertänyt pelottava tarina, urbaani legenda, Kuokkamummosta, joka tappaa lapsia. Se vaikuttaa liittyvän Patteriniementien lähiön lapsien vuosikymmeniä vanhaan aikuistumisriittiin, joka on saanut jopa kummallisia uskonlahkoon viittaavia piirteitä. Tarinan syntylähteillä pienenä asunut Maisa päättää tutkia väitöskirjaansa varten mitä tämän hämmentävän legendan taakse kätkeytyy. Tarinaan kietoutuu myös vahvasti toinen päähenkilö eli Maisan nuoruuden yksipuolinen ihastus Samuel, joka on kadonnut mystisesti muutama vuosi sitten. Jos kaikki on muutenkin vain legendaa, miksi samalla alueella tapahtuu outoja asioita ja ihmisiä katoaa jäljettömiin? Miten pienen saaren päällä Suvikylän laitamilla kököttävä Bondorffien hylätty kartano liittyy asiaan? Kertomusta kuljetetaan taitavasti takaumien kautta erityisesti Samuelin näkökulmasta ja vähitellen piilotettujen muistojen solmut alkavat avautua. Kaikkea ei kuitenkaan selitetä tai edes yritetä järkeistää, paljon jää oman mielikuvituksen varaan ja se juuri on mahtavaa ja luo onnistunutta kauhistuttavuutta niin kirjojen kuin elokuvienkin kohdalla.

Pari ensimmäistä lukua vääntelehdin ja mietin lopetanko kirjan kesken, sitten kertomus lähti kunnolla vauhtiin ja imaisi täysillä mukaansa. Oli ilo lukea näin soljuvaa tekstiä ja harvinaisen hyvää tunnelman luontia erityisesti erilaisten aistien kautta, esimerkiksi hajut olivat vahvasti läsnä ja ne melkein pystyi itse tuntemaan. Hauska yksityiskohta on, että Kuokkamummon legendaa kerrotaan Vaasassa oikeasti ja tapahtumapaikat ovat ainakin osittain todellisia. Suomalaisuus ei töksähdellyt yhtään (ehkä ihan alkua lukuunottamatta). Kuokkamummoa on kehuttu Hautalan parhaaksi teokseksi, mutta aion kyllä tämän jälkeen lukea ne kaikki muutkin. 

Jotain lukumieltymyksistäni taitaa kertoa myös se, että se romanttinen hömppä jota olen uhonnut lukevani jo pitkään eli tässä tapauksessa Jojo Moyesin Parillisia ja parittomia on lojunut keskeneräisenä jo useamman kuukauden. Se on kyllä ihan viihdyttävä ja hyvin kirjoitettu, mutta se ei koukuta niin että hinkuen odottaisin lisää, joten menee helposti useampi viikkokin, etten edes avaa kirjaa. Kuokkamummoa taas tosiaan en meinannut malttaa laskea käsistäni. 

P.S. Kirjasto tulee myös olemaan kovassa käytössä tästä lähtien, sieltähän saa nykyään vaikka mitä lautapeleistä uudehkoihin elokuviin ja kuumimpiin bestsellereihin.

Kommentit

Suositut tekstit