Oranssia mahan täydeltä

Talvisin yksi lempiraaka-aineistani on kurpitsa ja erityisesti myskikurpitsa. Eli se suppilon muotoinen vaalea pitkula. Siinä on vähän enemmän makua kuin tavallisessa kurpitsassa (vaikka hyvää sekin on) ja se on myös pitempään saatavilla kaupoissa sekä helpommin käsiteltävä muotonsa ansioista. Yksinkertaisimmillaan se on veneiksi leikattuna uunissa paahdettuna lisukkeena esimerkiksi kalalle, mutta siitä syntyy myös ihania keittoja ja vaikkapa risottoa. Jälkiruokaklassikko on tietysti pumpkin pie, joka taitaa olla vakiojälkkärini halloweenin aikaan. Nyt tein aurinkoisen talvipäivän kunniaksi ulkoilun jälkeen lämmittävää keittoa. Kurpitsan siemenet kannattaa myös aina ottaa hyötykäyttöön, kuten seuraavassa reseptissäkin mainitsen.

Myskikurpitsakeitto

1 isohko myskikurpitsa
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 chili
8 dl kasvislientä
loraus valkoviiniä
loraus hunajaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl juustokuminaa
chilirouhetta

Halkaise kurpitsa pitkittäin neljään osaan ja kaavi siemenet rihmastoineen pois. Säästä kuitenkin siemenet, näistä saa hyvää naposteltavaa. Leikkaa veitsellä kuoret pois ja paloittele kurpitsa. Sekoita kurpitsanpaloihin vähän oliiviöljyä ja paahda pellillä uunissa 200 asteessa n.30 min.

Kuullota silputtua sipulia ja chiliä öljyssä kattilassa ja lisää kurpitsanpalat sekä kasvisliemi. Anna kiehua 20-30 min. Surauta tehosekoittimessa tai sauvasekottimella soseeksi, lisää samalla tuorejuusto, viini, hunaja ja mausteet. Itse unohdin nyt lisätä tuorejuuston (!!!), mutta keitosta tuli siitä huolimatta tosi hyvää ja heti tietysti selkeästi kevyempää.

Lämmitä vielä keittoa kattilassa sen aikaa, että puhdistat, huuhtelet ja kuivaat talouspaperilla taputtelemalla kurpitsansiemenet. Mausta ne savupaprikalla ja chilijauheella ja paista tilkassa öljyä pannulla tai paahda uunissa n.10 min. Varo, etteivät siemenet pala. Ripottele keiton päälle ja säilö loput pieneen purkkiin myöhempää napostelua varten. Keiton päälle tulee ripoteltua usein myös esim. vuohenjuustoa.
Maistuvaa kurpitsakeittoa.

Palojen paahtaminen ennen keittämistä ei ole pakollista, mutta tuo lisämakua.

Maanantaina oli vapaapäivä, joten sunnuntaiksi suunnattiin taas vaihteeksi mökille. Mökkeillessä ruuan täytyy olla simppeliä valmistaa, koska välineitä ja raaka-aineita ei ole siinä määrin käytössä kuin kotona (tai riippuu miten paljon jaksaa mukanaan kantaa). Tietysti kesäisin grillataan paljon ja näin talvisin (niinkuin kesäisinkin)  myös sähkösavustin kulkee näppärästi mukana. Tosi maukasta jälkeähän se tekee, vaikka ei vedä vertoja oikealle savustuspöntölle, joka on muuten ensi kesänä ihan must hankinta mökkipihalle. Tänä viikonloppuna savustettiin perinteisesti lohta, johon oli hierottu chiliä ja limeä mausteeksi. Lisukkeeksi tein bataattivuoan. Tämä on hyvää vaihtelua esim. kermapeunoille ja hitusen terveellisempääkin. Makeaa ja täyteläistä. Käytän aina ruokakerman tilalla nykyään kaurakermaa, enkä suinkaan pelkästään maidottomuuden takia, vaan koska se on myös maultaan ja koostumukseltaan parempaa kuin tavallinen.

Bataattivuoka

3 keskikokoista bataattia
3 valkosipulin kynttä
1/2 rasiaa babypinaattia
(1 pkt Aurajuustoa)
oliiviöljyä
2 tlk kaurakermaa

Kuori ja siivuta bataatit. Kasaa isoon öljyttyyn vuokaan kerroksittain bataattia, reilu kourallinen pinaatinlehtiä, Aurajuustoa ja puristettua valkosipulia, lorauta pienesti oliiviöljyä kerroksen päälle. Viimeiseksi kerrokseksi jätä bataatit ja Aurajuustoa. Lisää kermat tasaisesti vuokaan ja laita uunin alimmalle tasolle 200 asteeseen n. tunniksi. Ota uunista ja varmista, että bataatit ovat varmasti pehmenneet. Anna muhia vielä n. 20 min folion alla. Tarjoile esim. savustetun lohen ja salaatin kanssa.

Tuo Aurajuusto ei tässä muuten mitenkään oikeastaan maistunut eli sen voi hyvin jättää poiskin, lisätäyteläisyyttä se kuitenkin varmasti antaa.

Kerroksia.

Tarjoile vaikka savukalan ja salaatin kera.

Joidenkin mielestä on vaikea uskoa, että rakastan metsässä rämpimistä, mutta niin se vaan on. Retkeillään paljon ja joskus hyvinkin haastavassa maastossa. Parasta on sitten tietenkin aina se kohta kun sytytetään nuotio ja kaivetaan eväät esiin. Kaikki maistuukin aina paremmalta ulkona. Tälle viikonlopulle oli suunniteltu hiihtoretkeä, mutta olenkin lenssussa. Eväät oli kuitenkin hankittu, joten päädyttiin sytyttämään avotuli mökin pihalle ja grillailtiiin siinä makkaraa, syötiin eväsleipiä (lämmitetyn jyväsämpylän välissä sitruunapestoa, viipaloitua mozzarellaa, tomaattia ja basilikan lehtiä) sekä tietysti naukkailtiin vähän viiniä. Ai että.

Vegaanisia makkaroita on paljon, kannattaa kuitenkin olla koskematta makkaraosaston kaikenmaailman kasvisgrillereihin ja tofunakkeihin. Pakastealtaasta löytyy Hälsans Kökin soijanakkeja ja chorizoja, jotka on edellä mainittua parempia, mutta kuitenkin aika kuivia. Huippulöytö olikin viime kesänä Wheatyn seitanpohjaiset makkarat (löytyy ainakin Prisman makkaraosastolta). Niissä on sitä oikeaa makua ja tuntua, varsinkin tuliset Merguez-makkarat maistuu dijonsinapin kera. En kyllä ole ikinä ollut mikään grillimakkaran ylinystävä, se on kuitenkin aina helppoa perusgrillattavaa, joten on ihan kiva että löytyy myös oikeasti hyviä lihattomia vaihtoehtoja.
Pihanuotiolla.

Lempparimakkara.

Siinä se paistuu.

Pakko mainita vielä tähän loppuun täysin asiaan kuulumattomasti, että lauantai-iltaa vietettiin Disco Ensemblen keikalla Finlandia-klubilla. Tiesin pitäväni bändistä ja meneväni mielellään heidän keikalle, mutta pidinkin heistä vielä paljon enemmän kun muistinkaan. Vaikka Disco Ensemble ei varsinaisesti ole aina kuulunut oman soittolistani kärkeen niin melkeinpä jokaisen biisin tunnistin ("ai niin, tämäkin on näiden, ja tämä, ja tämä...sairaan hyviä biisejä!") mikä kertoo aika paljon. Niinkin kansainvälisen kuuloista punkrockpoppia, että melkein odotin välispiikkien tulevan englanniksi, mutta Ulvilastahan nämä jätkät tosiaan tulivatkin. Lahdessa oli näin kisaviikonloppuna paljon menoa ja meininkiä, esiintyjiäkin sattui lauantaille vaikka kuinka monia, mikä oli ilmeisesti syönyt tuon keikan yleisömäärää aikalailla. Eipä tuo omaan fiilikseen vaikuttanut mitenkään, olipahan tilaa liikkua. Niin ja nyt löytyy myös fanipaita kaapista.

Disco Ensemble Finlandia klubilla

Kommentit

  1. Oho, mä kuuntelin Disco Ensembleä joskus yli 10 vuotta sitten ja kävin keikoilla. Viper Ethics-levyn aikaan. ❤ Mutta sit se vaan jäi, ois ollut hauska tulla verestänään muistoja keikalle!
    Kasvisgrillerit on hyviä! Tai sit oon vaan tottunut niiden makuun, kun niitäkin on varmaan ollut se 10 vuotta saatavilla. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muuten meinasin soittaa sulle ja kysästä, että olisitko kiinnostunu tulee mukaan, mutta ajateltiin että sulla kumminki on jo muuta menoa näin nopeella varotusajalla! :D Ens kerralla sit! Kyllä mullekin ihan ensin noi kasvisgrillerit uppos, vaikkei kyllä mitään herkkua ollu.. ihan kiva että nyt löytyy jo munkin makuun parempaa ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit