Vappubrunssi


Siitä varmaankin tietää tulleensa vanhaksi, kun juhlinta ei vappuna innosta millään tasolla. Tai olihan meillä toki serpentiiniä, skumppaa ja herkkuja, mutta olimme ihan kotosalla vaan kaikessa rauhassa. Harmaan sateisen vappupäivän takia perinteinen vapputori ja rantapiknikkikin jäivät tänä vuonna välistä. Teimme puutarhahommia, lenkkeilimme, katsoimme elokuvia, suunnittelimme tulevia reissuja ja tietysti söimme aivan törkeän ähkyn. Arkipyhät kyllä kelpaa aina!



Viime vuonna opin, että sima voi olla aivan kauhea hasardi. Silloin nimittäin jääkaappiin oli unohtunut yksi juomatta jäänyt simapullo, jonka mies oli sitten noin kuukautta myöhemmin nostanut tiskipöydälle pois kaadettavaksi. Pullo oli kuitenkin jäänyt siihen pöydälle suljettuna yön yli ja zadam, seuraavana päivänä se räjähti kuin pommi. Lasinsiruja lensi voimalla keittiöstä olohuoneen perälle asti ja jos joku olisi ollut lähettyvillä niin huonosti olisi käynyt. Keittiön vaaleat tapetit menivät räjähdyksessä pilalle: niissä on isot ja rumat mähmäjäljet, jotka eivät lähde pois. Onneksi mies ja koira olivat silloin juuri saapuneet lenkiltä ja vielä eteisessä, kissat olivat tapansa mukaan jossakin piilossa nukkumassa ja itse olin töissä. Henkilövahingoilta siis vältyttiin, mutta siihen loppui intoni siman valmistukseen ja tänä vuonna siis rikoin useamman vuoden perinteen enkä tehnyt simaa itse!

Päätin myös säästää linjojamme ja ensimmäistä kertaa jättää munkkien teonkin välistä, mutta se oli virhe, jota en enää toista. Vaikka haimme muutamat munkit luottoleipomostamme, ei maku vastannut ollenkaan niitä ihania itsetehtyjä rinkuloita. Silti niitä tuli syötyä useampi ja lopputuloksena sitten vain harmitti, mieluumminhan ne kalorit olisi ottanut omatekoisista herkuista.

Joka tapauksessa vapun brunssimme sisälsi mahtavia ja ennenkaikkea yksinkertaisia/nopeita herkkuja, tietysti perinteitä kunnioittaen myös perunasalaattia, ”liha”pullien ja nakkien kera. Ja olenkohan jo hehkuttanut tarpeeksi parsaa?! 😃 Keksinpä taas uuden käyttökohteen sille ja tein järkyttävän herkullisen parsapiirakan, vaikkakin hieman oikaisten valmistaikinasta. Perunasalaatista puolestaan tein vähän raikkaamman ja kevyemmän version, jossa majoneesin korvasi sitruunainen jogurttikastike. ”Lihapullat" eli siis soijapyörykät tekaisin luotto-ohjeellani, nämä ovat aina maistuneet paatuneimmillekin lihansyöjä-äijille! Niin ja kaikkea taas tietysti riittävästi vaikka kokonaisen armeijan tarpeisiin, vaikka syöjiä oli kaksi...

Kaikkinensa vappubrunssimme sisälsi:

-          Villa Conchi- Brut Rose Cava
-          Marli Kotisima
-          parsapiirakka
-          raikas perunasalaatti
-          soijapyöryköitä
-          Tofurky-makkaraa
-          mansikoita
-          valkosuklaakuorrutteisia mansikoita
-          tryffelitäytteistä valkohomejuustoa
-          munkkeja
 
Enää jämät munkeista ja piirakasta jäljellä

Tryffdelin tryffelitäytteistä valkohomejuustoa

Valmis-simaa ja leipomon munkkeja, helpolla mentiin!


Ihana parsapiirakka

-          1 kpl Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikina
-          nippu vihreää parsaa
-          1 ps parmesaanilastuja
-          150g ranskankermaa
-          100g yrttituorejuustoa
-          2 luomu kananmunaa
-          pari kourallista hienonnettua tuoretta basilikaa
-          ripaus hienoa merisuolaa
-          ripaus rouhittua mustapippuria

Sulata taikina ja taputtele se piirakkavuokaan. Kuori parsat ja napsauttele kovat tyviosat pois. Keitä parsoja 5-6 min suolalla maistetussa vedessä. Valuta parsat ja säästä 5 tankoa erilleen muista, paloittele loput parsat n. sentin pituisiksi viipaleiksi. Sekoita tuorejuusto ranskankermaan, lisää munat, puolet parmesaanista, basilika, suola ja pippuri. Levitä parsapalat ja loput parmesaanista piirakkapohjalle. Kaada päälle tuorejuustoseos. Kypsennä 200 asteessa n.15 min, lisää päälle parsatangot ja kypsennä vielä n. 15 min tai kunnes täyte on hyytynyt ja saanut väriä. Tarjoa hieman jäähtyneenä.



Kevyempi raikas perunasalaatti

-          1 kg keitettyjä uusia perunoita
-          1 prk kapriksia
-          300g suolakurkkua
-          2 punasipulia

-          4 dl Bulgarian jogurttia
-          2 rkl sitruunamehua
-          2 tl sitruunapippuria

Sekoita paloitellut ainekset keskenään kulhossa ja lisää sekaan jogurttikastike.

Parhaat soijapyörykät

-          1 sipuli
-          2 dl soijarouhetta
-          3 dl kasvislientä
-          200g pippurituorejuustoa
-          2 luomu kananmunaa
-          1 dl korppujauhoja
-          2 rkl Provencale-yrttisekoitusta
-          2 kuivattua chiliä murennettuna

Kuullota sipuli öljyssä, lisää soijarouhe ja ripaus suolaa. Kääntele muutaman minuutin ajan kuumalla pannulla ja lisää sitten kasvisliemi. Anna saostua miedolla lämmöllä. Sekoita kulhossa munat, tuorejuusto, korppujauhot ja mausteet. Lisää kulhoon hieman jäähtynyt soijarouheseos ja pyörittele taikinasta pieniä pyöryköitä. Paista pyöryköitä uunissa 200 asteessa n. 20-25 min. Vink! Samalla ohjeella voi tehdä myös burgeripihvit!
 
Perunasalaattia ja soijapyöryköitä

Viikonloppuna tuli myös avattua grillikausi, vuoden ekoilta grillilautasiltamme löytyi taas sitä parsaa, kesäkurpitsaa, minitomaatteja, jättikatkarapuja ja myslileipää, lisukkeena uusia perunoita (näitähän ei tietenkään valitettavasti saa vielä kotimaisina) ja skagenia. Nam! Kyytipoikana toimi Madeiran reissultamme klassikoksi noussut Mateus- poreileva roseviini. Huippua, että tätä saa Alkostakin, kuuman kesäpäivän luottoviini ja vieläpä kyykkyviiniosastoa eli halvalla saa! Jäät ovat sulaneet järvistä ja pulahtamaan pääsi helposti, pienen mökkijärvemme mittarikin näytti jo +7 astetta.

Rillikauden aloitus!

Kannattaa muistaa Mateus piknik-evääksi hellepäiviin!

Sataa ja paistaa vuoronperään, saunomisen ohella saimme ihastella tällaista maisemaa.


Kommentit

Suositut tekstit