Vappubrunssi
Siitä varmaankin tietää tulleensa vanhaksi, kun juhlinta ei
vappuna innosta millään tasolla. Tai olihan meillä toki serpentiiniä, skumppaa
ja herkkuja, mutta olimme ihan kotosalla vaan kaikessa rauhassa. Harmaan sateisen
vappupäivän takia perinteinen vapputori ja rantapiknikkikin jäivät tänä vuonna
välistä. Teimme puutarhahommia, lenkkeilimme, katsoimme elokuvia,
suunnittelimme tulevia reissuja ja tietysti söimme aivan törkeän ähkyn. Arkipyhät kyllä kelpaa aina!
Viime vuonna opin, että sima voi olla aivan kauhea hasardi. Silloin
nimittäin jääkaappiin oli unohtunut yksi juomatta jäänyt simapullo, jonka mies
oli sitten noin kuukautta myöhemmin nostanut tiskipöydälle pois kaadettavaksi.
Pullo oli kuitenkin jäänyt siihen pöydälle suljettuna yön yli ja zadam,
seuraavana päivänä se räjähti kuin pommi. Lasinsiruja lensi voimalla keittiöstä
olohuoneen perälle asti ja jos joku olisi ollut lähettyvillä niin huonosti
olisi käynyt. Keittiön vaaleat tapetit menivät räjähdyksessä pilalle: niissä on
isot ja rumat mähmäjäljet, jotka eivät lähde pois. Onneksi mies ja koira olivat
silloin juuri saapuneet lenkiltä ja vielä eteisessä, kissat olivat tapansa
mukaan jossakin piilossa nukkumassa ja itse olin töissä. Henkilövahingoilta
siis vältyttiin, mutta siihen loppui intoni siman valmistukseen ja tänä vuonna
siis rikoin useamman vuoden perinteen enkä tehnyt simaa itse!
Päätin myös säästää linjojamme ja ensimmäistä kertaa jättää munkkien teonkin
välistä, mutta se oli virhe, jota en enää toista. Vaikka
haimme muutamat munkit luottoleipomostamme, ei maku vastannut ollenkaan niitä
ihania itsetehtyjä rinkuloita. Silti niitä tuli syötyä useampi ja
lopputuloksena sitten vain harmitti, mieluumminhan ne kalorit olisi ottanut
omatekoisista herkuista.
Joka tapauksessa vapun brunssimme sisälsi mahtavia ja ennenkaikkea yksinkertaisia/nopeita herkkuja,
tietysti perinteitä kunnioittaen myös perunasalaattia, ”liha”pullien ja nakkien kera. Ja olenkohan jo hehkuttanut tarpeeksi parsaa?! 😃 Keksinpä taas uuden
käyttökohteen sille ja tein järkyttävän herkullisen parsapiirakan, vaikkakin hieman oikaisten valmistaikinasta. Perunasalaatista
puolestaan tein vähän raikkaamman ja kevyemmän version, jossa majoneesin
korvasi sitruunainen jogurttikastike. ”Lihapullat" eli siis soijapyörykät
tekaisin luotto-ohjeellani, nämä ovat aina maistuneet paatuneimmillekin
lihansyöjä-äijille! Niin ja kaikkea taas tietysti riittävästi vaikka kokonaisen armeijan tarpeisiin, vaikka syöjiä oli kaksi...
Kaikkinensa vappubrunssimme sisälsi:
-
Villa
Conchi- Brut Rose Cava
-
Marli Kotisima
-
parsapiirakka
-
raikas perunasalaatti
-
soijapyöryköitä
-
Tofurky-makkaraa
-
mansikoita
-
valkosuklaakuorrutteisia mansikoita
-
tryffelitäytteistä valkohomejuustoa
-
munkkeja
Valmis-simaa ja leipomon munkkeja, helpolla mentiin! |
Ihana parsapiirakka
-
1 kpl Myllyn
Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikina
-
nippu
vihreää parsaa
-
1 ps
parmesaanilastuja
-
150g
ranskankermaa
-
100g
yrttituorejuustoa
-
2 luomu
kananmunaa
-
pari
kourallista hienonnettua tuoretta basilikaa
-
ripaus
hienoa merisuolaa
-
ripaus rouhittua
mustapippuria
Sulata taikina ja
taputtele se piirakkavuokaan. Kuori parsat ja napsauttele kovat tyviosat pois.
Keitä parsoja 5-6 min suolalla maistetussa vedessä. Valuta parsat ja säästä 5
tankoa erilleen muista, paloittele loput parsat n. sentin pituisiksi
viipaleiksi. Sekoita tuorejuusto ranskankermaan, lisää munat, puolet
parmesaanista, basilika, suola ja pippuri. Levitä parsapalat ja loput
parmesaanista piirakkapohjalle. Kaada päälle tuorejuustoseos. Kypsennä 200
asteessa n.15 min, lisää päälle parsatangot ja kypsennä vielä n. 15 min tai
kunnes täyte on hyytynyt ja saanut väriä. Tarjoa hieman jäähtyneenä.
Kevyempi raikas
perunasalaatti
-
1 kg keitettyjä
uusia perunoita
-
1 prk
kapriksia
-
300g
suolakurkkua
-
2
punasipulia
-
4 dl
Bulgarian jogurttia
-
2 rkl
sitruunamehua
-
2 tl
sitruunapippuria
Sekoita paloitellut ainekset
keskenään kulhossa ja lisää sekaan jogurttikastike.
Parhaat soijapyörykät
-
1 sipuli
-
2 dl soijarouhetta
-
3 dl kasvislientä
-
200g pippurituorejuustoa
-
2 luomu kananmunaa
-
1 dl korppujauhoja
-
2 rkl Provencale-yrttisekoitusta
-
2 kuivattua chiliä murennettuna
Kuullota sipuli öljyssä, lisää soijarouhe ja ripaus suolaa.
Kääntele muutaman minuutin ajan kuumalla pannulla ja lisää sitten kasvisliemi.
Anna saostua miedolla lämmöllä. Sekoita kulhossa munat, tuorejuusto,
korppujauhot ja mausteet. Lisää kulhoon hieman jäähtynyt soijarouheseos ja
pyörittele taikinasta pieniä pyöryköitä. Paista pyöryköitä uunissa 200 asteessa
n. 20-25 min. Vink! Samalla ohjeella voi tehdä myös burgeripihvit!
Viikonloppuna tuli myös avattua grillikausi, vuoden ekoilta
grillilautasiltamme löytyi taas sitä parsaa, kesäkurpitsaa, minitomaatteja,
jättikatkarapuja ja myslileipää, lisukkeena uusia perunoita (näitähän ei
tietenkään valitettavasti saa vielä kotimaisina) ja skagenia. Nam! Kyytipoikana
toimi Madeiran reissultamme klassikoksi noussut Mateus- poreileva roseviini. Huippua,
että tätä saa Alkostakin, kuuman kesäpäivän luottoviini ja vieläpä
kyykkyviiniosastoa eli halvalla saa! Jäät ovat sulaneet järvistä ja pulahtamaan
pääsi helposti, pienen mökkijärvemme mittarikin näytti jo +7 astetta.
Rillikauden aloitus! |
Kannattaa muistaa Mateus piknik-evääksi hellepäiviin! |
Sataa ja paistaa vuoronperään, saunomisen ohella saimme ihastella tällaista maisemaa. |
Kommentit
Lähetä kommentti