Matkasuunnitelmia viikinkien jäljillä


Tällä hetkellä olemme koukuttuneet pahasti HBO:n Vikings-sarjaan. Eihän tämä mikään Game of Thrones ole ja kuvaus on itseasiassa välillä aika päätöntäkin, mutta vioistaan huolimatta sarja on silti niin hyvä, että sitä jaksaa katsoa innolla. Nyt meillä on itseasiassa jo neljäs kausi menossa vaikka ensisilmäys sarjaan tehtiin vasta muutamia viikkoja sitten. Hahmot perustuvat todellisiin historian hahmoihin ja tapahtumiin, mikä tekee siitä astetta kiinnostavamman vaikka vapauksia on aika paljon otettukin. Ragnar poikineen on siis todella ollut olemassa, kuten suurin osa muustakin hahmokavalkadista!

Sarjan myötä on käynyt kiinnostamaan viikinkien historia ja olisi hauska lähteä esim. Norjaan seurailemaan viikinkien jalanjälkiä: vierailemaan viikinkilinnoituksissa, kulkemaan pyhiinvaellusreittiä viikinkikuninkaan haudalle ja ehdottomasti katsastamaan Stavangerin miekkamonumentti, joka on tehty Peter Franzenin sarjassa esittämän hahmon Harald Kaunotukan kunniaksi… Tai ihan vaan ylipäänsä päästä niihin huimiin maisemiin! Ja tästähän tullaankin siihen, että toukokuussahan edessä on reissu Tanskan Kööpenhaminaan. Pienellä tutkimisella selvisi, että melko läheltä Roskildesta löytyy esim. viikinkilaivamuseo, jossa näytillä on todellisia veden pohjasta nostettuja viikinkilaivoja sekä rekonstruoituja uusia laivoja, joilla pääsee myös purjehtimaan. Jos vain suinkin ehditään niin vierailu tänne on ehdoton! Paljon muutakin aiheeseen liittyvää jännää nähtävää Tanskasta löytyy, mutta itse Köpis pursuilee niin paljon kaikkea hienoa koettavaa, että neljän päivän kaupunkilomalla emme taida hirveästi ehtiä viikinkeihin perehtyä. Se saa olla sitten ihan oma reissunsa.
 
Stavangerin miekat. Kuva: Giuseppe Milo, Flickr CC.

Heinäkuista reissuamme Saksan jokilaaksojen viinialueille olen myös suunnitellut jo touhukkaasti ja merkkaillut kartan täyteen kiinnostavimpia kohteita, saa nähdä kuinka paljon ehditään toteuttaa. Suunnitelmissa olisi jokilaaksojen lisäksi vierailla myös Ranskan Champagnen alueella, josta siis ovat peräisin ne maailman ainoat aidot samppanjat. Eli luvassa on todellinen viiniretki, mikäs sen mahtavampaa! Samalla on helppo koluta myös Luxemburgia ja hieman on tarkoitus ehtiä piipahtamaan Sveitsissäkin, tosin varmaankin vain päiväretkellä pääkaupunkiin Zürichiin sekä ihastelemaan läheistä Rheinfallia. Sveitsi olisi aivan upea ja kiehtova matkakohde, mutta se on myös järkyttävän kallis, mikä rajoittaa sen mahduttamista laajemmin tähän yhdistelmäreissuumme.

Näitä reissuja saa vielä hetken odotella, mutta onneksi suunnittelukin on jo puolet ilosta. Nyt maaliskuussakin on kyllä tiedossa paljon kaikkea kivaa puuhaa viikonlopuille, siinä missä viime viikonloppuna juhlistettiin kunnioitettavan iän saavuttanutta huikeaa 90 v. teräspappaamme Pukkilan Kohisevassa niin ensi viikonloppua vietetäänkin sitten Cirque de Saimaa-kylpylässä Imatran vierailun ohella ja seuraavana viikonloppuna puolestaan on luvassa rentouttava hotelliviikonloppu Helsingissä. Pääsiäiseksi suunnataan Kalajoen lumisille hiekoille, pohjanmaalaisittain pääsiäiskokkojen äärelle ja toivottavasti sään suosiessa hiihtelemään yms. Paukkupakkaset on toistaiseksi hellittäneet ja valon määrä on taas pidentynyt noin tunnilla viime viikosta: nyt valoa alkaa riittämään jo töiden jälkeenkin lenkille ja hiihtoretkille, ehkä tässä vielä on jotain mahkuja saada itseään kuosiin kesää kohden!

Kommentit

Suositut tekstit