Vadelmavenepakolainen

"Ruotsalaiset ei koskaan kuole, ne vaan menee pois". Heinolan kesäteatterissa kiehtoo vuodesta toiseen telkkarista tutut näyttelijät. Aikataulujen sovittaminen on kuitenkin ollut vaikeaa, mutta tänä kesänä vihdoin ehdittiin tännekin. Esityksenä oli Miika Nousiaisen romaaniin perustuva Jaakko Saariluoman ohjaama Vadelmavenepakolainen. Pääosissa yksi lempparinäyttelijöistäni eli Iikka Forss (esim. Helsingin herrasta tuttu) sekä Minttu Mustakallio. Tarina kertoo kansalaisuustransvestiitti  Mikko Virtasesta, joka siis on suomalaiseksi syntynyt (ja mikä pahinta Kouvolaan) mutta kokee olevansa ruotsalainen. Itseasiassa hänen aatteensa ovat ruotsalaisempia kuin useimmilla ruotsalaisilla itsellään. Unelmaansa aidosta ruotsalaisuudesta saavutellessaan Mikko ajautuu hyvin kyseenalaisiin tekoihin, oliko kaikki sittenkään lopulta sen arvoista?

Väliajalla täytyy tietysti skoolata kuohuvaa teatterissa kuin teatterissa. Kusmikun ruokakoju tarjoili myös maistuvan vegelämpimäisen iltapalaksi.

Näytelmä oli taattua Miika Nousiaisen huumoria, joka kyllä uppoaa itseeni hyvin. Lievästä ylipituudesta huolimatta jaksoi toinen näytös naurattaa vielä huomattavasti edellistä enemmän. Sivuosissa vilahteli monet tutut kasvot, erityisesti Jari Pehkonen ja Ulla Tapaninen hauskuuttivat herisyttävän hupaisissa rooleissaan. Tätä kyseistä esitystä on turha mainostaa enää enempää, sillä olimme kesän viimeisissä näytöksissä. Mutta Heinolan kesäteatteri on tunnettu laadustaan ja kun se vielä näin läheltä löytyy, täytyy tälle ehdottomasti raivata aikaa tulevinakin kesinä.

P.S. Vadelmavenepakolaisella tarkoitetaan niitä ruotsalaisia vadelmavene-karkkeja, jotka ilmeisesti voivat vaikka olla jollekin hyvä syy loikata naapurimaan asukkaaksi. Tämäkin selvisi itselleni vasta nyt.

Kommentit

  1. Harmi vaan, että olen joutunut herra Forssia työn puolesta tapaamaan ja oli todella törkeä! Meni samalla boikottiin kaikki missä näyttelee. :D Mutta hyvä kun näytelmästä piditte, Nousiaisen on pakko olla oikeasti hyvä tyyppi!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit