Murhamysteeri

Tamperelainen Tuoni Studiot järjestää murhamysteeri-illallisia yhteistyössä eri ravintoloiden/pitopalveluiden kanssa ympäri Suomen. Erilaisia juonikuvioita on valittavana useita aina avaruusseikkailusta faaraoiden Egyptiin, samoin kuin erilaisia osallistumistapojakin erilaisille ryhmille. Lisätietoa löytyy tästä linkistä.   

Työpaikkamme virkistysillan kohteeksi meille valikoitui Villa Rauhalan upeat tilat Lahdessa, jossa sukelsimme 1920-luvun Chicagoon ja Juice Jointin salakapakkaan. Vaaleanpunaisen kartanon kauniisti entisöidyt huoneet olivat omiaan virittämään tunnelmaan. Perinteinen murhamysteeri-roolipeli osallistaa jokaisen vieraan antamalla kullekkin jo etukäteen tiedoksi oman roolihahmon luonteenpiirteineen ja pukeutumistyyleineen sekä omat juonen kannalta oleelliset tavoitteet ja tehtävät illalle. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse mennä mukavuusalueensa ulkopuolelle, esiintyä muiden edessä tai ylinäytellä. Samalla nautitaan maistuva illallinen viinitarjoilun kera.

Vietimme kieltolain aikakaudella Rosie Marien pyörittämän salakapakan kutsuvierasiltaa, paikalla oli runsaasti silmäätekeviä aina mafiapomoista filmitähtiin ja kuvernööriehdokkaisiin... ja tietysti myös minä eli Suzy Scandalous, kieroileva ja rahanahne seurapiiritoimittaja. Illanaikana mm. selvitettiin Rosie Marien miehen murhaa, valittiin uusi kuvernööri sekä etsittiin tähteä ensimmäiseen äänielokuvaan eli vilskettä riitti. Toisaalta kuka tahansa vieraista saattoi myös olla jonkun toisen tappolistalla ja nyrkitkin heiluivat illan aikana useaan otteeseen.
 
Kaikki olivat panostaneet hauskasti roolihahmojensa pukeutumiseen.

Kaikille jaettiin omat kortit, jotka sisälsivät roolihahmon yhden salaisuuden sekä juonen kannalta enemmän tai vähemmän tärkeän tiedon, muutamia esineitä (murha-aseita, rahaa, ensiapulaukkua tms.) sekä urkinta –ja taitokortteja, joiden avulla sai tietoonsa keskustelukumppanin salaisuudet. Kaikki tiesivät myös oman hahmonsa kannalta tärkeät henkilöt ja omat tavoitteensa illalle. Näiden pohjalta hahmot verkostoituivat keskenään ja utelivat toisiltaan tarvitsemiaan tietoja, salailivat omia tietojaan ja juonittelivat muiden päänmenoksi kierrellen kartanossa ruokailun ohella. Tappelut ja tapot ratkaistiin yksinkertaisesti kivi-sakset-paperi-menetelmällä.


Oli hauska päästä vihdoin osallistumaan tällaiseen iltaan, olenkin usein miettinyt millaisia nämä murhamysteeri-illat ovatkaan. Viime vuonna tuli käytyä myös Gormet Teatterin Murhaavalla illallisella, mikä oli myös oikein hauska kokemus eikä vaatinut itseltä minkäänlaisia näyttelijänlahjoja. En nimittäin selvästikään omista sellaisia lahjoja ja koin vähän vaikeaksi eläytyä täysillä hahmoon, joka oli hyvin kaukana omasta luonteestani. Tuntuikin, että tajusin vasta myöhemmin mitä kaikkia mahdollisuuksia hahmollani olisikaan ollut ja kuinka olisin voinut juonitella täysin hävyttömästi. Se olisi ehkä vaatinut vielä vähän enemmän aikaa ja viiniä. Mutta erilainen ja kiva ilta oli ehdottomasti!

Kommentit

Suositut tekstit